top of page

SOLKREM – hudens egen superhelt!


Skrevet av Camilla,

Category Manager Skincare/Country Manager – Blivakker & Cocopanda
Solen titter endelig frem, dagene blir lysere og lengre, det nærmer seg en sen påske, så deilige mai-dager, før vi går over i den etterlengtede sommeren. Vintergusten hud våkner til liv igjen, og vi nyter solens varmende stråler. I den forbindelse er det også på tide å finne frem solkremen – hudens fremste beskytter mot de skadelige strålene slik at vi kan nyte alt det fine solen bringer.

Noe av det aller viktigste du kan gjøre for huden din er å beskytte den mot for store doser skadelige UV stråler fra solen.Disse strålene kan forårsake solforbrenning, raskere aldring med mindre elastisk hud, rynker og pigmentflekker, og ikke minst økt risiko for hudkreft. Utvalget av solbeskyttelse er bredt, og du kan velge blant lotion, kremer, sprayer, geleer og oljer i alle slags varianter og faktorer. Her er det bare å prøve seg frem og tilpasse faktor og produkt til det som passer for deg.

I Blivakker.no har vi allerede et godt utvalg solprodukter på plass, og det vil komme enda mer utover våren.

Du finner vårt utvalg her


Generelt sett er de viktigste huskereglene for god solbeskyttelse:


- Påfør produktet minst 30 minutter før du skal ut i solen slik at det rekker å trekke godt inn.

- Husk å påfør nok av produktet og ha ekstra fokus på steder som er ekstra utsatt, som ansikt og skuldre. En tommelfingerregel for mengde er en håndfull krem til en kropp. Husk å fyll på i løpet av dagen.

- Smør deg oftere hvis du svetter eller bader mye.

- Bruk høy nok faktor. Anbefalingen er alltid minimum faktor 15, og juster oppover i forhold til solens styrke. Du blir brun allikevel, og en sunn og frisk hud som har unngått solforbrenning holder mye lengre på brunfargen.

- Ta ekstra godt vare på huden din i perioder der den utsettes mye for sol. Sørg for rikelig med fukt og pleie både før og i perioder med soling. Husk at også vinterkulde, refleksjon fra snø, saltvann, klor og andre faktorer belaster huden ekstra.

- Etter en dag i solen er det lurt å bruke aftersun. Du kan også benytte andre typer fuktighetskrem, men aftersun er spesielt tilpasset hud som har vært i solen, og inneholder fukt, pleie og kjølende ingredienser som kjennes behagelig og roer ned solvarm hud.


Selv har jeg en typisk nordisk hud, lys med litt fregner, og det tar lang tid å bygge opp brunfargen. Det har opp igjennom årene ført til en del tilfeller av sjokk-soling med alt for lav faktor i et forsøk på å speede opp prosessen. Ettersom jeg også har syntes at solkrem er klissete og tungvint å smøre inn har resultatet ofte blitt rødt og ujevnt heller enn den fine gyllen fargen som var målet.


Jeg har heldigvis lært på veien, og her er mine tips for en trygg og behagelig solsesong:
- Fake it till you make it! Jeg blir som sagt ikke fort brun og har heller ikke god tid til soling – derfor jukser jeg skamløst med selvbruning frem til den naturlige brunfargen er på plass. Raskt, enkelt, jevnt resultat og du styrer selv hvor brun du vil være. For nyttig informasjon og tips om selvbruning se blogginnlegg om selvbruning .


- Siden jeg ikke er så glad kremer har jeg funnet ut at spray er ideelt for meg. De er lette i konsistensen, enkle å påføre og trekker raskt inn. Du slipper også å bli klissete på hendene. Litt dyrere i innkjøp og bruk, men verdt hver krone.


- Det finnes i dag mange dagkremer med godt solfilter. De sørger for beskyttelse av ansiktet også når du ikke aktivt soler deg og kanskje ikke tenker på å påføre solkrem. Jeg pleier å bytte ut den vanlige dagkremen min med en med faktor rundt disse tider, og bruker den i hele sommerhalvåret. Du finner også solfaktor i en del sminkeprodukter, men vær obs på at mengden vi bruker som regel ikke vil være tilstrekkelig for å beskytte godt nok.


Da er det bare å nyte den deilige tiden som kommer og kose seg ute i solen. Ønsker dere alle en deilig vår, så kan vi sammen glede oss til sommeren som lokker, fremdeles litt i det fjerne 😉

- Camilla

bottom of page